Aquest divendres, 29 d’abril, vam poder assistir a la Jornada Marca Ciutat a Roses. El fet de poder participar en events com aquests és un autèntic privilegi. Aquest cop hi anàvem perquè ens ho havien recomanat persones que l’any passat hi van ser, i perquè intuíem que podríem fer-ne una aplicació a les necessitats de la Universitat. I la veritat és que no ens va decebre ni una mica.
La presentació de @paucanaleta sobre el relat i la ciutat va ser sòbria i entenedora. Fa ben poc que ha presentat el seu darrer llibre sobre storytelling, Explica’t amb una història. Va estar bé poder sentir ponents com ara @GuildoSeisdedos o @joantxo, amb un estil ben particular de presentar. El retrobament amb @genisroca, que a mesura que el sentim ens convenç encara més, que ens explica que no dóna l’abast perquè tothom li demana xerrades. Però sobretot voldria destacar el descobriment del poder comunicatiu en directe de Toni Puig, a qui només coneixia pels seus llibres. El to provocador, la increpació, el parlar sense embuts, i la composició brillant del discurs que va finalitzar amb un reguitzell d’exemples de bones actuacions de dinamització cultural als barris de Barcelona dutes a terme per ell i el seu equip van entusiasmar l’auditori. Aquest home, ja jubilat, té corda per a estona.
M’he quedat amb 7 idees força que em faran rumiar, sobretot per veure com les podem aplicar a la feina.
1. El relat com a valor afegit: el valor de les històries, del relat, de les emocions, per explicar les ciutats. La constatació que ara ja no es venen llocs, sinó emocions. La necessitat d’identificació compartida, construïda col·laborativament: d’on venim, on som i cap on anem.
2. La transparència com a necessitat peremptòria, possible gràcies a la comunicació digital. La constatació que tot s’acaba sabent i es paga, a la xarxa. L’autenticitat com a valor imprescidible.
3. La creativitat com a oportunitat: La necessitat de mobilitzar-nos, de transformar les nostres institucions i reinventar-les. La urgència de potenciar la formació, el talent i els emprenedors. El perill de ser curts de mires, de quedar-nos en la gestió pura idura.
4. La cultura com a motor social i econòmic: la cultura com a motor de les ciutats, dels espais públics. Un pas més després d’haver invertit en serveis és invertir en cultura, perquè conté un poder transformador que no ens podem ni imaginar.
5. La necessitat de potenciar l’escolta activa: la constatació que tot flueix de baix cap a dalt i no pas a la inversa. La recomanació d’escoltar primer la gent que tenim a prop, els treballadors de l’empresa o institucio, i en segon lloc els clients/usuaris, perquè el millor és el que la gent percep com a millor. L’objectivitat, un miratge.
6. La conveniència de cercar la identitat, allò que ens fa singulars: la necessitat que les ciutats, els llocs, descobreixin la seva U -en què són únics- , i l’aprofitin per fer-se conèixer, per distingir-se de la resta. L’exemple del projecte Roses, terra de genis, que suma territori i qualitat amb l’aval de Dalí i Ferran Adrià.
Són punts de reflexió personal després d’una jornada que ens va sacsejar a tots. L’enhorabona, de nou, a la gent que la va organitzar. I fins l’any vinent!
Pingback: Marca Ciutat 2011 « Pau Canaleta
Pingback: Marca Ciutat | Nadeiabalsalobre's Blog