Google +: una xarxa social més, o més que una xarxa social?

Després d’explorar durant un temps el Google +, i de parlar-ne amb gent que també l’està provant, vull compartir una sèrie de reflexions:

1. El perfil de Google permet definir la teva formació, les feines que has fet, els teus interessos, els llocs on has viscut… en una sola pàgina. També hi pots incloure allò de què t’enorgulleixes, i també té un espai que permet l’accés directe a tots els teus perfils a les xarxes socials i blogs. Aquesta és una carta de presentació que tothom hauria d’aprofitar, perquè  probablement sortirà en primer lloc al cercador quan algú ens busqui.

2.  Google + ofereix la possibilitat de segmentar i classificar de manera fàcil i ràpida les persones a qui vols seguir. Aquest és el seu tret diferencial, i és el que el fa tan interessant. Així es busquen i s’organitzen els contactes, en els ja famosos “cercles”.

Aquí teniu la guia d’ús de Google + per si us hi voleu entretenir.

El problema d’altres xarxes és que tothom ho pot veure tot, quan de fet el teu cap no n’ha de fer res, de les fotografies del sopar d’aniversari de la teva millor amiga. Tu tens molts entorns, i Google + et permet ordenar-los. La barreja és bona per interrelacionar gent, sempre ho he defensat, però a l’hora d’emetre missatges sempre és millor que tot quedi en un cercle adequat. Continguts professionals amb la xarxa professional, continguts personals amb els amics de sempre. Ningú no pot veure on l’has col·locat, si al cercle d’amics o de gent de la feina. “In real life, we have walls and windows and I can speak to you knowing who’s in the room, but in the online world, you get to a ‘Share’ box and you share with the whole world,” afirma des de Google Bradley Horowitz.

3. No és bidireccional. Si t’interessa seguir algú ho fas, però no necessàriament aquesta persona t’ha de seguir a tu. El problema de Facebook és d’una banda, que t’obliga a esperar si l’altra persona es digna acceptar-te, i que si és així, quedeu connectats tu amb ella i ella amb tu.  Això impedeix poder seguir algunes persones interessants que es veuen obligades a triar molt, i només accepten coneguts.

4. Google + ofereix simplicitat, contràriament a Facebook, on cada cop hi ha més soroll (hi han arribat els anuncis de tota mena). És molt senzill de fer anar, més intuïtiu que la resta de xarxes, al meu parer, gairebé minimalista. Et proposa tots els contactes que tens al correu, no et cal cercar-los, i en cinc minuts pots tenir els cercles muntats, si tens un nombre raonable de contactes.

5. Sembla més segur, de moment els habituals que es dediquen a escampar porqueria no els hi he trobat.  Google + demana i de fet exigirà que la gent s’identifiqui amb nom i cognoms. En tot cas, en un apartat concret pots incloure els nicks que vulguis. Encara té pendent d’incorporar empreses i institucions, tot arribarà.

6. Ara per ara només s’hi accedeix per invitació, de manera que s’ha convertit en una xarxa cobejada, tothom hi vol ser.  Va passar amb Spotify, que ha anat a més, i amb Quora, que no ha esclatat. A més, al cap de pocs dies d’obrir-lo en van tancar l’accés i molts es van quedar pendents d’una pretesa llista d’espera. Ara ja és oberta la possibilitat de rebre invitacions, i si algú en vol només ho ha de dir (envieu un missatge a meius.ferres@gmail.com)

7. Amb Google + integrem un altre dels serveis del gegant. Només ens cal un compte de gmail, que ara ja tothom té o hauria de tenir, i podem compartir la informació que obtenim gràcies a meravelles com ara Google Reader, Google Maps o Google Docs. Al mur de Google + podem compartir allò que vulguem: text, fotos, enllaços, vídeos. Podem fer xats i també vídeoxats. La barra de Google va creixent i nosaltres que ens n’alegrem, perquè són els que en saben més. Això s’ha de reconèixer.

Per tot plegat, considero que Google + no és una xarxa social més, cosa que voldria dir que no ens fa cap falta i ens la podríem estalviar. Al contrari, penso que és més que una xarxa social.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s