Les xarxes socials, una eina de feina

Fa poc vam fer un sopar d’antics alumnes de la Universitat i com qui no vol la cosa, com sol passar, vam acabar parlant de les xarxes socials:  Qui hi és, qui no hi és, qui les defensa, qui les critica. Un tema recurrent. El que vaig detectar entre els detractors va ser que havia anat creixent una por estranya, una por gairebé malaltissa ara que són pares, de cara a l’ús que en poden fer els fills, com si tots els mals vinguessin d’aquí. D’altra banda, un sector mostrava un gran menyspreu per una activitat que consideraven que només podia servir per perdre el temps miserablement. La frase: “Als polítics els haurien de treure el mòbil abans d’entrar al Ple del Parlament” faria gràcia si no és que la deien ben convençuts. Encara recordo la feina que va tenir que un polític de primera fila per respondre un noiet que li recriminava que no escoltava durant la sessió perquè el veia a la tele fent anar el mòbil.

Això no és un pati d’escola. L’eina que tenen a la mà els polítics al Parlament, els treballadors a la feina i -quan els ho permetin- els estudiants a classe,  no és un obstacle que impedeix fer adequadament el que pertoca. Sempre hi haurà gent que n’abusarà. Però no per això se n’ha de prohibir l’ús, com han fet en algunes administracions o empreses.  Els que hi som admetem que enganxa, sí, i que t’hi podries passar tot el dia sense adonar-te’n. I també sabem que qui vol pot utilitzar-la per fer mal, i tant que sí! Però per això el que cal és ensenyar a utilitzar-la, elaborar guies d’ús, mostrar com dosificar-la, recomanar prudència en l’ús de la privacitat. Les xarxes socials s’han d’aprofitar per la feina, malament rai si només són per l’oci. El temps és massa valuós, i la xarxa ens permet multiplicar-lo aprenent i compartint, creant comunitat des d’un rol professional.

2 thoughts on “Les xarxes socials, una eina de feina

  1. Totalment d’acord, Meius. I és molt trist que la gent pense així. Sobretot perquè la gent que pensa així és perquè no en té ni idea i opinia des de la ignorància.

  2. Meius,

    no sabia que les xarxes socials poguéssin fer-se servir per a l’oci!

    És una exageració, òbviament, però també és cert que cada canal i xarxa social té un ús diferent. Cadascú la fa servir com li sembla millor, i aquí rau la gràcia de tot plegat. El que cal, com molt bé dius, és fer que cadascú pugui ampliar les seves capacitats personals i professionals fent servir de forma intel.ligent les xarxes socials.

    Cal notar que l’entorn de les xarxes social és mutant, i ràpidament mutant. AHir twitter va canviar una mica, i ves a saber com canviarà facebook demà o quina nova xarxa apareixerà que tindrà noves utilitats que superin les actuals.

    Perquè ja ho va dir l’erudit: “Jo sóc jo, les meves circumstàncies i les meves xarxes socials”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s