Ciència 2.0

El dissabte dia 19 de maig ens van convidar, a Miquel Duran i a mi, a l’acte #somrecerca, que va tenir lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Hi vam trobar divulgadors científics, periodistes  i comunicadors a la xarxa.  La convocatòria ens havia arribat per la via de Marc Vizcarro, responsable de Comunicació 2.0 de la Secretaria d’Universitats i Recerca.  Va sobtar-me que fóssim tan pocs piuladors essent com era que un acte en què parlaven el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el director general de Recerca, Pep Martorell, el director del PRBB, Jordi Camí, i el director del prestigiós Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner.

Ens van repartir el dcument Nous reptes i mesures del model català de recerca. Us recomano que hi feu una ullada, perquè segurament que us sorprendran algunes dades. Aquí us en deixo algunes:

a) Catalunya té 10 vegades més producció científica del que li correspondria per pes de població.

b) Catalunya duplica la mitjana europea de captació d’ajuts a investigadors excel·lents.

c) Els ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) situen Catalunya en el grup dels 5 països líders en concessions per milió d’hab. i és el 3r de la Unió Europea.

d) L’1,5 % de la població ocupada treballa a Catalunya en activitats de recerca i desenvolupament. (42.000 persones)

e) Science ha triat 2 projectes de recerca amb participació de 3 entitats catalanes entre els 10 més importants del 2011.

En l’acte es va fer palès que la política científica necessita estabilitat a llarg termini, i el PNRI ha donat aquesta estabilitat. Malgrat els canvis de govern, s’ha garantit la continuïtat de la recerca,  i ara s’hauria de preservar amb la dotació que correspon, si cal fent esperar altres inversions menys peremptòries que aquesta.

Es van explicar propostes interessants, com ara l’anunci de la convocatòria de màsters d’excel·lència pel setembre,   l’objectiu de dotar les universitats de mecanismes de funcionament àgil com tenen els grups de recerca, o els canvis en els requisits d’entrada dels estudiants que vulguin fer un grau en Educació.

Xavier Lasauca va fer el recull de piulades , que van ser més de 400 en poca estona.

Vaig fer la pregunta final: si Catalunya no és només el Barça, sinó que Catalunya també és ciència, com afirmava Antoni Castellà, la ciència en català també és considerada ciència?   La qüestió plana des de fa anys, i té amoïnada part de la nostra comunitat científica que veu amb preocupació com se li deneguen una vegada i una altra els trams de recerca pels articles escrits en revistes d’aquí que no tenen la qualificació necessària per ser classificades com a revistes del grup A. Amb el conseller Huguet vam crear un grup de treball amb l’Institut d’Estudis Catalans -amb l’enyorat  Joan Solà- que va apostar decididament perquè això canviés en l’àmbit de la catalanística, i m’interessa saber com ha evolucionat. El  Carhus Plus 2010 que ha indexat les revistes de Ciències Socials i Humanitats ha d’esdevenir l’instrument que garanteixi l’objectivitat en l’avaluació de la recerca feta a les nostres universitats.

D’altra banda, també vaig expressar un cert neguit que m’han fet arribar investigadors amics, i és que amb el sistema actual la divulgació de la ciència no només no es premia, sinó que segurament penalitza per poder aconseguir els trams de recerca.

No sé què en quedarà, de la trobada de dissabte, més enllà d’un munt de piulades i alguna entrada de bloc. O potser sí, que ho sé. Quedarà el convenciment que aquest país se’n surt quan sap aplegar la seva gent des dels diversos àmbits públics i privats de cara a un objectiu compartit, en aquest cas la recerca d’excel·lència, i ho fa independentment de qui hi hagi al davant. Massa sovint veiem que els canvis de Govern provoquen batzegades en la presa de decisions i la planificació estratègica, fent que allò que funcionava es canviï només “perquè ho han fet els d’abans”.  I no ens ho podem permetre

Ver el perfil de Meius Ferrés en LinkedIn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s