Establint vincles

Image

El Whatsapp s’ha convertit en una eina imprescindible en el meu entorn personal i laboral. No n’hi ha cap altra que li faci ombra. El Line ho intenta, amb emoticones més vistoses i la promesa de més seguretat, Twitter també, intentant que els DM siguin la primera opció per missatgeria instantània, Facebook promou els xats… Però tots aquests competidors no aconsegueixen el que ha aconseguit Whatsapp: que la gent reticent a entrar en qualsevol tipus de xarxa acabi sucumbint-hi, per no quedar-se al marge del que passa al seu voltant.

La clau, al meu entendre, ha estat el fet que incorpora un nou tipus de comunicació, que abans no teníem. Una comunicació ben especial, que ens atrapa.

El missatge individual per Whatsapp és com una conversa a cau d’orella, amb delicadesa, que introdueix el matís, amb les emoticones que transformen una mateixa frase i li donen el vernís irònic, tendre o graciós. Incorpora complicitat amb l’altre. Permet comunicar-se amb rapidesa i eficàcia. Té el valor de la comunicació sincrònica i asíncrona, perquè se sol respondre ràpidament, però s’estalvia els inconvenients de la trucada invasiva. No envaeix ni l’espai ni el temps. Permet la multitasca, es respon mentre es fa una altra cosa. I a l’altra banda, la persona se sent ben atesa.

És magnífic per les relacions entre pares i fills, perquè ens permet entrar una mica al seu món. Crea un lligam especial perquè en escriure’ls utilitzem un  llenguatge i un canal que els són propis. Sempre, o gairebé sempre, responen -cosa que no feien amb les trucades. Ens escriuen tal com ho fan als seus amics, i no els fa mandra. És el lloc on més són ells mateixos. No sé si heu vist adolescents enamorats, amb la pantalla plena de cors de tots colors.  Aquell pessigolleig quan veuen que l’altra persona està “escrivint” o “en línia”, aquell un fil invisible que els connecta…

És molt útil per a relacions laborals, per organitzar-se o mantenir contacte permanent si és que fa falta o ve de gust. El whatsapp pot fer companyia quan les persones que hi ha a l’altra banda t’importen. Permet conèixer, com passa amb les xarxes socials, més a fons la gent que tens al voltant. També fora de la feina podem compartir gustos, vivències o emocions.

En moments especials, en què necessites compatir allò que et passa, sempre hi ha una amiga o un amic a punt.

Els SMS van quedant relegats als avisos de visites mèdiques, del taller de cotxes o de renovació del DNI, i les trucades van essent cada cop més escasses. Es reserven per a urgències, o bé per a converses llargues.

“Vincle” és una paraula especial, suggerent, que denota que estableixes un lligam amb algú. El Whatsapp ajuda a establir vincles, i a mantenir-los. I això no té preu, en els temps que corren.

 

 

 

5 thoughts on “Establint vincles

 1. Agraeixo el teu article, cansada d’escoltar detractors d’aquesta eina, que també trobo revolucionaria.
  Bona observació la que fas sobre la comunicació que facilitat entre pares i fills.
  Només afegiria altres bondats de l’eina pel que fa al multimèdia en permetre compartir, fotos, vídeos, àudio, ubicacions.

 2. Jo no sóc cap detractor del whatsapp, al contrari! Però tal com esmentes, d’un whatsapp se n’espera normalment una resposta ràpida, tu mateixa ho dius. Em sembla especialment indicat en comunicacions on l’altra banda pugui rebre un input de distracció. En moltes feines això comporta una complicació. No m’acaba d’agradar estar en reunions i que la gent amb qui debato un tema miri de tant en tant el mòbil.

  Els missatges de whatsapp tenen un punt de d’efímer. Per a una persona com jo que li agrada recordar les coses, és un punt a considerar (encara que he de reconèixer que guardo converses via e-mail aprofitant una de les seves funcionalitats).

  El whatsapp té èxit perquè va associat a (els dispostius mòbils) i (b) a un número de telèfon. Això fa que sigui universalitzable i molt senzill. No és res més que un sms multimèdia amb capacitat de fer grups. Que sigui utilitzat per relacions de caire més emocional o menys, depèn de cadascú. Jo, per exemple, no hi tinc activades les emoticones. Defenso un ús de la llengua escrita. O és que veurem emoticones als llibres, aviat? (Pot ser sí!)

  I sí, Meius, el whatsapp invaeix el temps. És distractiu. Al menys en tasques professionals que demanen atenció i concentració.

  • Miquel, és cert que el Whatsapp té l’inconvenient que a l’altra banda s’espera resposta, si no immediata, força ràpida. Però continuo pensant que és molt millor que la trucada, que no et deixa triar el moment de resposta.

   I la part emocional és un valor afegit que tu no aprofites, simplement, però el té, no m’ho pots negar. Incorpora una certa “oralitat” al discurs escrit. A banda de les emoticones, les interjeccions, l’allargament de vocals (que els adolescents exploten tant com poden) … són recursos que enriqueixen la comunicació, no la dificulten pas. No escrivim un missatge de Whatsapp com escriuríem un missatge de correu electrònic. Són registres diferents. Crec que la divergència amb tu rau en el fet que jo en faig un ús emocional i tu un ús racional. El faig servir per mantenir vincles.

 3. Meius, la telefonada és massa invasiva, i per tant un missatge instantani és molt millor, i tant!

  Estic d’acord amb la diferència de registres, això passa en tots els sistemes de comunicació, oi? I cadascú el fa servir per allò que li interessa més. I pel que fa a mantenir vincles – els vincles es poden mantenir per dm de twitter, facebook, whatsapp o qualsevol altre sistema, sempre que tots dos cantons facin servir el mateix registre i acordin tàcitament intercanviar-se missatges. O es que un e-mail no pot ser càlid?

  I pel que fa a l’ús emocional… les emocions també es poden racionalitzar. I tenir la raó o fer servir un discur racional, tambe es emocionant.

  Escriure aixo és emocionant. Gràcies.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s