Una estratègia digital per als perfils personals?

Fa temps vaig escriure sobre perfils personals vs. perfils professionals  i ara voldria tornar-hi,  perquè la xarxa ha evolucionat, i nosaltres, també. Hi ha molta més gent amb perfils a Twitter, i ens hem anat diversificant.  Tots ens observem, i detectem bones i males pràctiques. De tant en tant, potser massa sovint, hi ha personatges públics que tenen un disgust a la xarxa i es veuen obligats a tancar el perfil o a donar un munt d’explicacions.

En una sessió recent sobre reputació digital  a la Universitat, feia un advertiment als assistents: a la xarxa deixem rastre, no ens podem treure del damunt la petjada digital. És la nostra carta de presentació. Val la pena pensar-s’hi dues vegades, abans de publicar qualsevol cosa  La reputació digital costa molt d’aconseguir i en 140 caràcters es pot esvair de cop. Cal que siguem més conscients del perill que comporta l’ús poc acurat de la xarxa, perquè se’ns pot girar en contra. Les xarxes socials quan van néixer es van vincular més a l’oci i a la comunicació social que no pas a la feina, i ara molts joves que s’hi han deixat anar perquè per a ells era un pur divertiment es troben davant de processos de selecció en què el primer que es fa és investigar el perfil dels candidats.

En el cas de persones que ja tenen feina, sorgeix un altre interrogant: fins a quin punt són lliures de dir el que vulguin, si afecta la reputació o els valors de l’empresa o institució on treballen? Posar a la bio de Twitter “les opinions són personals”, com fan tants periodistes, ja els eximeix per poder-se esplaiar com els plagui? O bé, com afirmen alguns, si no poses on treballes ja pots dir el que vulguis?  Què passa amb aquells que fan sentir la seva opinió no del tot coincident amb la línia editorial del mitjà per qui treballen?  Quin dret tenen els treballadors d’una empresa a opinar lliurement sobre les reduccions de plantilla?  Com afecta la imatge del conferenciant respectable l’actitud de hooligan incontrolable a Twitter quan juga el seu equip de futbol?  Les discussions que proliferen a Twitter entre professionals amb perfil públic relacionades amb el procés que viu el país, són positives, o caldria evitar-les? Cal un protocol per als usos personals dels periodistes, com el que tenen a la BBC, the Washington Post o the Wall Street Journal?  I per als futbolistes?  I més encara: hi ha molts directius que no tenen perfil a la xarxa: és una decisió personal o potser no s’ho poden permetre?  Són preguntes que em faig i que us faig.

En definitiva, cal que les persones prenguin consciència de la seva marca personal i del vincle amb la marca de la institució o empresa on treballen.  És recomanable tenir una estratègia digital, també per als perfils personals.  Tot i això, no crec que calgui parlar “només” de temes relacionats amb l’àmbit professional, ni que s’hagin de tenir perfils diferents per a cada activitat a què ens dediquem.  M’ha tocat en diverses ocasions assessorar persones amb un perfil públic i sempre els he dit que és bo de tant en tant mostrar que tenen interessos més enllà de la feina: culturals, socials, esportius… però la vida privada és només seva, i si trien mostrar-la ha de ser amb coneixement de causa.  I també els he aconsellat que no deleguin en ningú la gestió del seu perfil personal a Twitter. És massa important  per deixar-lo en mans d’algú altre.

Segurament, es tracta de tenir sentit comú. Twitter és un canal de comunicació molt potent. Ara sabem que també pot ser molt exigent, i que els errors es paguen molt cars. La presència a la xarxa és una oportunitat que es pot convertir en una amenaça si no ens la prenem seriosament.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s