L’acompanyament digital, una necessitat creixent

Conec una persona que s’ha preocupat durant tota la seva vida professional de no sortir en cap foto a Internet. No en trobareu cap imatge.  Em pregunto què pot portar algú a aquesta aversió al fet digital. Volia contrastar-ho amb el fenomen dels nois i noies que cobren per exhibir-se a la xarxa. Són dos extrems.young-people-737150_960_720.

El fet digital s’ha imbricat tant en les nostres vides que ens les condiciona.  En afecta la vida personal, la vida social i la vida professional. Tendim a ajuntar-nos amb la gent que, com nosaltres, mostra interès a compartir coneixement i experiències amb els altres a través de les xarxes. I, potser sense adonar-nos-en, tendim a aïllar-nos en aquests grups, i a relacionar-nos menys amb els anomenats “analògics” recalcitrants, que no volen saber res d’aquest món. Convivim, però cada cop estem més allunyats els uns dels altres. És preocupant.

Parlo sovint amb nois i noies de com viuen el fet d’estar a la xarxa, i molts m’expliquen les seves experiències. Fa un temps vaig participar en una taula rodona en què un estudiant universitari em va confessar que havia fet comptes i que s’havia estat l’equivalent a un any sencer de la seva vida jugant on line a un joc determinat. M’ho deia entre divertit i escandalitzat. Un altre em feia saber que s’ho havia deixat amb la parella, i que ara no sabia què fer amb totes les imatges que havien compartit a Facebook i a Instagram. Calia desetiquetar-se?  Estava amoïnat perquè intuïa que hi havia una mena de protocol no escrit per aquestes ocasions, però no el coneixia.  I un altre noi em deia: “Això de les xarxes ens fa pitjors, a les ties les fa tornar paves i als tios se’ls en va l’olla i fan veure el que no són. No hi ha res que sigui de veritat, tot és per figurar”.   Són tres exemples que ens poden fer reflexionar sobre les conseqüències i els efectes adversos que pot produir el mal ús de les xarxes entre els nostres joves. Ells ens demostren que en són cada cop més conscients, que els preocupa.

No és un tema de tecnologia. Ells no tenen cap problema amb la tecnologia, ha format part de la seva vida des que han nascut. És un problema de relacions socials: quan nosaltres teníem  12 anys, el nostre cercle familiar, de barri, d’amics i escola era relativament petit, i controlable. Ara la xarxa l’eixampla fins a l’infinit, als nostres preadolescents.  I la majoria s’hi capbussen sense cap mena d’advertiment ni protecció. Sense acompanyament.

Han sorgit idees per pal·liar-ho: Gestionar un perfil familiar, a Facebook, per exemple. Així comencen a fer-se una idea de com s’ha d’actuar en aquest entorn. Una altra proposta que hem discutit a Twitter és aprofitar la possibilitat de crear xarxes socials en entorns segurs d’escola, com ara BuddyPress , amb nodes on els alumnes s’agrupen per interessos, que poden ser públics, privats o bé ocults, en entorns tancats, per permetre’ls assajar abans de sortir al món “de debò”.

Hi entren els aspectes de privacitat, però també la gestió de les emocions, l’exhibició de la pròpia personalitat, les relacions sanes o tòxiques amb el grup, l’aprenentatge dels altres., l’estrès, l’autoestima, l’aïllament del món analògic i el refugi en les xarxes, el respecte a l’altre. Són aspectes que no podem menystenir.

No podem mirar cap a una altra banda: des de la família i des de l’escola hem de conjurar-nos per fer tot el possible per ajudar els joves a esdevenir uns bons ciutadans digitals, segurs, saludables i responsables.

One thought on “L’acompanyament digital, una necessitat creixent

  1. Meius, i l’acompanyament digital als adults? Potser encara en cal més que no pas als joves, no et sembla? I cert, cal formar en competències com aprendre a aprendre online, a gestionar les crítiques, a ser crític, a saber combinar transparència amb privacitat… De debó creus que es pot fer això quan la democràcia (bona) fa governants (i els segueix fent) esquitxats per la corrupció?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s