Connectats vs unplugged

6020190512_8a80de1e09_b

No érem gaires, ens enteníem, apreníem junts i es va establir una complicitat entre nosaltres que ha durat tots aquests anys, i ja n’han passat 10. Érem la gent 2.0.  A l’ensenyament, a la política, al periodisme… ens coneixíem i ens reconeixíem. Vam viure la descoberta de les xarxes amb l’entusiasme amb què les criatures descobreixen una joguina. Les xarxes ens permetien crear-nos una nova identitat, i en certa manera, jugar-hi.

Però afortunadament, ha passat el temps, i ara ja som molts. La revolució digital ha passat en més o menys mesura a formar part de l’estratègia de les organitzacions i de les empreses. Al nostre entorn la gent hi ha anat entrant, amb més o menys mesura, i s’ha convertit en una tota una quarta dimensió amb un poder enorme, per bé i per mal. La pregunta que sorgeix ara és:  com ho hem de fer perquè arribi a tothom? És només una qüestió de temps?

L’escletxa digital s’engrandeix  a tot arreu, entre pares i fills, entre mestres i alumnes, entre treballadors i dirigents, entre companys de feina. S’ha convertit en un problema que hem d’enfrontar com a comunitat amb fermesa i determinació, perquè sabem que no anirem enrere, i que hem d’aconseguir sumar la gent del nostre entorn al procés de transformació digital que va molt més enllà de les xarxes, implica un autèntic canvi social.

Em faig preguntes, i no trobo la resposta. Espero que vosaltres la tingueu:

 1. En quin moment el procés de transformació digital esdevindrà inevitable i podrem obligar els reticents a sumar-s’hi?
 2. És possible aconseguir un equip de treball cohesionat si està format per treballadors connectats i treballadors desconnectats?
 3. Els equips de treball poden aconseguir fer la feina connectats, de manera col·laborativa, encara que els seus caps no hi estiguin interessats? Com s’ho han de fer per aprendre?
 4. Es pot considerar que a partir d’ara l’alfabetització digital serà una competència exigible a la majoria de professions? Si és així, algú sap com es podrà avaluar?
 5. Si les relacions humanes s’estableixen a partir de la confiança i la complicitat, com podem mantenir aquests vincles amb persones que es neguen a evolucionar tot i sabent que el canvi és inevitable?
 6. Si el que descobrim de les altres persones –com són, què els agrada, com se senten- a través de la xarxa ens influeix a l’hora de tractar-les al món analògic, tractem de manera diferent les persones unplugged?
 7. Davant la resistència al canvi basada en la por o en la mandra, n’hi ha prou amb vèncer o és imprescindible convèncer per aconseguir sumar la gent a la causa?
 8. Els mestres que no en volen saber res, poden continuar fent de mestres sense que ningú els exigeixi que s’adaptin al nou context per preparar els alumnes per al futur?
 9. Pot arribar el moment que els connectats arribin a no entendre’s amb els unplugged?
 10. Quina és la línia que separa la feina del que no és feina respecte de com ens movem a les xarxes?

Potser la resposta a tot plegat és que hem entrat en una nova fase respecte de la introducció dels nous sistemes de comunicació digital. La primera va ser la de la descoberta. La segona, la de l’aprenentatge. La tercera, la de la difusió i persuasió.  Ara ja som a la quarta, ara toca prendre decisions. La transformació digital ha d’impregnar tota la nostra organització, s’ha d’entendre com un canvi cultural integral. Ens hi juguem el futur.

One thought on “Connectats vs unplugged

 1. Fins fa poc, les llars es connectaven a la xarxa elèctrica per gastar electricitat. Des de fa poc, és possible generar-ne i aportar energia a la comunitat. El consumidor elèctric ja no té perquè ser passiu, sinó que pot ser actiu. D’aquí uns anys, hi haurà llars connectades passives? Es permetrà que n’hi hagi? Segurament podríem trobar algun altre exemple… en la línia del que pregunta la Meius. Per exemple… es permetrà que els cotxes circulin sense contribuir al transport urbà o interurbà?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s